V tednu slovenske hrane jemo tradicionalni slovenski zajtrk in ga praznujemo tretji petek v novembru. Na ta dan naj bi vsak Slovenec za zajtrk jedel kruh z maslom in medom ter zraven prigriznil še jabolko in spil kozarec mleka.
Povejmo še malo več podrobnosti.
Ali ste vedeli, da je TSZ nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, saj so čebelarji želeli, da bi vsaj enkrat v letu slovenski šolarji za malico jedli zdrav slovenski zajtrk?
Namen projekta je izboljšanje zavedanja o pomenu slovensko pridelane hrane, približati pomen čebelarstva in kmetijstva ter obveščati mlade o zdravi prehrani. Sredstva za izvedbo tega projekta zagotavlja Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.
Vas zanima kaj o čebelarjih? Če vas, poslušajte naprej.
Čebelarstvo je v Sloveniji že več kot 230 let tradicionalna kmetijska dejavnost, ki jo je predstavil Anton Janša, prvi učitelj čebelarstva, ki je začel svoje učenje na Dunaju. Čebele so po vsej Sloveniji enako poseljene in s tem omogočajo normalno ravnovesje narave. Najbolj znana slovenska čebela je Kranjska sivka, ki je pri nas tudi najbolj poseljena.
Pa povejmo še malo o medu. Na Slovenskem so med bolj znanimi, gozdni, cvetlični, kostanjev, akacijev, žajbljev, lipov, sončnični in hojev med. Med so uporabljali že v preteklosti in sodi med eno najstarejših živil. Grški zdravnik Hipokrat je med že pred 2500 leti uporabljal kot sestavino raznih zdravil.
Kako pa med nastane?
Osnovni material prinašajo čebele v panj, ga obdelajo, mu dodajo izločke svojih žlez, ga zgostijo in ga shranjujejo v pokritih celicah satja.
zapisala Manca Palir, 7.b
Vlada je 21. decembra 2023 sprejela sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane, ki bo potekal vsako leto tretji teden novembra. Namen tedna slovenske hrane je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdrav prehranski način.
Na naši šoli bomo teden obeležili s slovenskimi jedmi na naših jedilnikih in s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki bo v petek, 15. novembra.